sommar-18

Namaste!
Underbara maj månad är här, allt väcks till liv och ljuset är tillbaka.
Ibland är det lätt att känna den, stillheten, kanske efter ett yogapass eller efter en promenad i vår fina natur.
Men i vardagen kan det kanske var svårare med så många tankar och så mycket som pågår hela tiden . Och att det ofta inte är tyst, det är lätt att bli stressad och distraherad.
Men stillheten finns alltid hos dig och du kan alltid återvända till den.
Genom att du blundar, tar några långa djupa andetag och fokuserar på den lilla pausen mellan andetagen. Upplev denna stillheten, bara var i den, utan kamp eller strävan. På något vis känns det tryggt att stillheten finns hos oss. Vi behöver bara påminna oss om det lite då och då.

Det är några veckor sedan vi hade sista passet på Råbylundsgård och jag vill passa på att tacka er alla för en fantastisk vår. Vilken närvaro och energi ni alla sprider. Och jag känner mig hedrad över att få vara en del av allas er utveckling på yogamattan.
Jag hoppas att du på något sätt håller igång din yogapraktik, att ge sig själv en sadhana, en regelbunden städning av kropp och sinne, är den bästa gåvan man kan ge sig själv.
Vill du ha tips på övningar, eller anta årets sommarutmaning, att praktisera 25 dagar i följd, hör av dig till mig.

Lite av det som höjder här framöver:

Lördag den 19/5 Workshop yin och yang på Hälsohuset i Alnarp. Vi kombinerar den meditativa yinyogan med den mer dynamiska yang. Vi landar i oss själva och i försommaren.
Tid : 10.30-13 350 kr

Lördag den 11/8 Yoga Kick off efter sommaren på Hälsohuset i Alnarp.
Tid 10-12.30 350 kr.

Torsdag den 3/9-söndag den 6/9 Vardagspaus för kropp och sinne i Toscana.

Höstens yoga i Råbylund är planerad att starta andra veckan i september. Jag återkommer med exakta tider inom kort.

För anmälan och mer info lena.lundberg@yogasagama.se
Hoppas att vi ses snart igen.

Avslutningvis det kinesiska ordspråket:
”När man haft bråttom länge, måste man stanna upp och vänta in sin själ”

Ett ordspråk  som påminner oss om vikten av att stanna upp, ta några långa djupa andetag och vara i nuet. Passa på nu i den vackra försommaren att stanna upp lite känn doften av hägg och syrén och hör hur fåglarna kvittrar. Kanske hinner din själ i kapp dig just där och då!

Med önskan om en härlig försommar.
Kram Lena

Posted in Okategoriserade | Leave a comment

December

Namaste alla kära vänner av yoga!

Året går mot sitt slut och jag känner mig hedrad över att ännu ett år har fått möta er på yogamattan och ha fått ta del av allas er utveckling på denna.
Ett nytt år står nu och väntar bakom knuten, en slags obeträdd mark. Ungefär som att att ta första steget en snövit dag på orörd plats. Du kan lämna spår, skapa egna mönster och kanske välja att gå nya vägar. Vi får ett nytt år med lika många timmar, minuter och sekunder.

Vad är dina nyårsplaner? Ofta när vi får den frågan tänker vi på nyårsafton och planerar och kanske lägger mycket tid på den sista dagen på året, maten, vad vi ska göra, umgänget osv… Men kanske borde vi lägga lika stor omsorg på att förbereda oss inför det nya året. Om du vill göra en förändring i ditt liv, stor eller liten kräver den planering och också en viss förberedelse i tanken Det är lite som att ge sig ut på en resa, om du inte har ett mål hur kan du då förvänta dig att komma någonstans?
Så kanske ska du ta ut en riktning innan du ger dig ut i ditt snölandskap, fokusera på vad du vill ha mer av i ditt liv. Yogan hjälper dig att varje gång du möter dig själv på din matta, ta ut just en riktning, en intention för hur du vill känna dig och hur du vill må.

Jag vill avsluta med att tacka er alla, för underbara möten, hög närvaro och fantastiskt energi. Jag önskar er en återhämtande, ljus och kärleksfull julhelg och allt det bästa inför 2018.

Kram Lena

Posted in Okategoriserade | Leave a comment


Hej kära vänner av yoga!
Stort tack för en underbar yogavår tillsammans med er.
Det är en stor ära för mig att få dela yogan tillsammans med er alla.
Nu har vi kommit in i juni månad, ljuset är här och snart väntar kanske lite ledighet. En paus från de vardagliga rutinerna, ett tillfälle att ta ett steg åt sidan.
Den här pausen, den får du regelbundet i din yogastund, något som är så viktigt att förankra i den värld och tid som vi lever i.
För mig är yoga=Egen tid . En egen plats. Där jag kan zooma ut och hitta in till mig själv. Och bort från alla andra.
Jag vet inte vad jag skulle göra utan den. Utan ett tomrum, utan ett enda andetag att samla mig. Egen tid.
Förr i världen hittade vi kanske den egna tiden framför brasan, på åkern eller på havet. Jag tror att den egna tiden,fanns mer naturligt inbakad i vardagen eftersom det inte fanns lika mycket saker, människor och uppkopplingar som distraherade oss. Inte hade människorna då en iPhone vid sängen eller under kudden som de kollade på det första eller sista de gjorde för kvällen. Inte behövde de göra selfies där på havet eller framför brasan för att liksom ”kolla, kolla, ser ni alla vad jag kan njuta”.

Idag gör vi selfies på ledden och på tvären. Till och med under yogastunden kanske vi är där- fotar, kollar in, gör om och instagrammar. Men vad är det som driver oss att inte släppa taget om omvärlden? 
Kanske kan sommaren bli tillfället för dig att hitta en regelbunden stund med yogan och på så sätt också värna mer om dig själv, din kropp, din hälsa och ditt heliga tomrum. Jag tänker också att yogan är min pensionsförsäkring, min sjukförsäkring och min kompass mot mig själv.
Som vanligt när vi har ett längre uppehåll från våra yogaklasser vill jag bjuda in dig till att etablera en daglig yogastund på egen hand. I yogan kallas detta för Sadhana- en daglig rening av kropp och sinne. Och lika naturligt som att vi borstar tänderna för att hålla tänder och munhåla ren och fräsch, renar vi vår kropp och vårt sinne med yogan.
Jag skickar med lite övningar, du kan göra alla eller plocka. Vill du vara med 21 dagars utmaning, alltså att praktisera 21 dagar i sträck, skickar du ett mejl till mig. Cirka 20 dagar tar det för en ny vana att bli naturlig. Tveka inte att höra av dig med frågor och funderingar av alla de slag.

Ta väl hand om dig i sommar.
Kram Lena

Länk till mitt första you tube klipp. Maha mudran 🙂

Posted in Okategoriserade | Leave a comment

Uthållighet, styrka och ljus

Namaste kära vänner av yoga!
Vi kommer in i maj månad nu och det är som allra ljusast ute.
Kanske kan vi ge oss själva lite extra tid att stanna upp och ta del av allt som händer ute i naturen.
I yogafilosofin finns begreppet Avidya och i yogan definieras detta med det som hindrar oss från att vara i full acceptans i själslig frihet.
Så, det grundläggande syftet med alla yogapraktik och att leva yoga är att reducera avidya.
Avidya, alltså roten till våra problem, delas in i 4 delar:
Asmita- när vi identifierar oss med saker leer tillstånd som inte är av permanent natur. T.ex Jag är ung, jag är det här yrket, jag vet att jag har rätt osv….
Raga- att ha ett begär efter mer. När vi vill ha någonting som vi saknar eller kanske vägrar släppa taget om något som livet ber oss lämna bakom oss.
Dvesa- När vi gör motstånd mot händelser i livet, som vi inte riktigt kan råda över. Inte vill inte våga släppa,
Abhinivsa_-våra rädslor. Tvivel, oro, brist på tillit till livrét, till oss själva.

Det fina är att all yogapraktik och all tekniker på mattan hjälper oss att reducera våra avidyor och hjälper oss att bli mer trygga,mer harmoniska människor med en tillit till livet och oss själva.
Så vad yoga handlar om är att hitta balans i sin vardag, hitta uthålligheten, styrkan, ljuset, kärleken. För mig är yoga livsnödvändigt.

Lite info om vad som händer i vår, hade varit härligt att se dig på yogamattan igen:

Den 7/5 startar vår-försommaryogan i Alnarp. Under 5 söndagar praktiserar vi yoga i underbara Hälsohuset i Alnarp. Vid varmt väder är vi ute i Bambulunden. Kostnad 700 kr för 5 gånger. (pensionärer och studenter 550kr) I skrivande stund finns det 1 plats kvar på vardera passet
kl.16.30-18 , kl.18.30-20

Den 3/6 håller jag och Christel Lilja (www.nyinsikt.com) en yoga och mindfulness workshop på Råbylunds gård. Temat är ”Sätt intentionen för din sommar”. Vi varvar yoga och mindfulness i en varm och kärleksfull miljö där du får möjlighet att landa och fylla på dig själv
Tid: 9-14.30
Pris: 790 kr( Boka tidigt innan maj 740 kr)

För mer info och anmälan: lena.lundberg@yogasagama.se tel. 0761076119

Med önskan om en fin fortsatt vår.

Det enda jag med säkerhet vet är nu. Allt jag har är nu.Allt jag vet är nu. Det som är sant är nu. Om resten vet jag ingenting och behöver inte heller veta. Andas in, andas ut. NU

Posted in Okategoriserade | Leave a comment

Vår, Ljus, Välkomna nytt

Namaste alla underbara yogavänner.

Ljuset har återvänt och det känns som att våren är på väg.
Yogisk filosofi beskriver livet som ett kretslopp. Vi lever i cykler av ljus och mörker. På våren är jorden ny och sprudlande. Om sommaren är livet i sin fulla blomning. Hösten skänker mognad; blad vissnar och faller. Under vintern vilar världen för att väckas till liv igen på våren. 
Att följa årstiderna både på sin matta och utanför den är bra för både kroppen och sinnet.
Ordet ”yoga” betyder ju på sanskrit ”förening” eller att föra samman En anledning till att praktisera yoga är att bli ett med alla delar av oss själva och ett med vår omgivning. Ett sätt att uppleva en slags ”oneness” eller med andra ord: för att nå insikten om alltings sammankoppling.
Enligt Yoga Sûtras av Patanjali (den äldsta skriften om yoga)) uppnås ett tillstånd av yoga då vi slutar identifiera oss med våra tankar och sinnets växlingar. Det är nämligen just de vilseledande tankarna som är orsaken till de flesta eländen i människans liv och som färgar vårt sinne på det sättet att vi inte kan se saker som de verkligen är. Med yogans hjälp blir vi mer närvarande bli nuet och det blir lättare att hitta vår inre röst, ”vårt sanna jag”.
Och att hitta tillbaka till oss själva, att komma hem, är ett av yogans största glädjeämnen för yoga förenar det som är sant och mänskligt.
Så vad riktigt yoga handlar om är framförallt att förlösa sin egen inre kraft. Det handlar om insikt och att vara närvarande i nuet. Med andetagets hjälp hämta hem oss själva och vila i det som är.
Så ta några långa djupa andetag, låt dig fyllas av livskraft och känn tacksamhet över att du lever här och nu!.

Posted in Okategoriserade | Leave a comment

nytt år, ny riktning

Vi är i början av ett alldeles nytt år, 2017. Såhär i början vill man kanske sätta en intention för sitt år, vad vill jag släppa taget om och vad vill jag välkomna. ?
Jag är glad och tacksam över att ni fortsätter eller bjuder in yogan, ett fantastiskt verktyg för just att släppa och välkomna nytt.
Jag brukar säga att yoga är så mycket mer än det som händer på mattan, yoga är om man vill en livsstil!!Ett sätt att utöva total närvaro, ett ledarskapsverktyg, medicin för kroppen, ett sätt att släppa på känslor och tankesurr och framförallt ett sätt att hitta hem.
Våra yogaklasser kommer även denna termin att innehålla en kombination av yin och yangyoga. Yin är den mer meditativa yogaformen, där du håller varje yogaställning lite längre ,övar dig på att landa i nuet. Du går på djupet och sträcker ut bindväv, ligament och leder. Yang är den mer dynamiska yogaformen där du arbetar med muskler kombinerat med andning i ett kraftfullt flöde. Balansen mellan yin och yang kallas för Tao på kinesiska och Sattva inom den indiska traditionen. När balans råder uppstår Ojas eller perfekt hälsa.

Så kanske är din intention för 2017 att våga släppa taget lite mer, att vara i flödet som uppstår när du utövar yoga och när du automatiskt känner mer kärlek till dig själv.
Med önskan om ett flödande, kärleksfullt nytt yoga år!
Namaste!

Lena

Jag släpper kontrollen. Det enda jag har kontroll över är mig själv och mina tankar. Jag bejakar tryggheten inom mig.

Posted in Okategoriserade | Leave a comment

Hösttankar om yogan

Namaste alla kära vänner av yoga!
Så tacksam över er närvaro på våra yoga pass i Lund och i Hjärup!
Vilken härlig energi och vilken fantastisk utveckling hos er alla.
Yoga är fullständigt.  Med det menar jag att yoga tar hand om hela” varandet ”av människan, alla delar. Oavsett vilket problem människan har så kan yoga hjälpa som rening. Yoga renar: den fysiska  kroppen-alla lemmar och samtliga inre organ, hjärtats alla svallande känslor, själens omättliga längtan efter svar och inte mist sinnets alla skenande tankar i tumult. Yoga städar upp utövaren på samtliga nivåer av dess existens och är en  genialisk läkemetod. Ju mer jag själv praktiserar ju mer förstår jag hur lite vi behöver tänka.  Det är verkligen som en av de största ”yoga gurusen ” yttrade: Don´t think, just practice. And all will come.
Jag vet ingen mer komplett metod för att ta hand om hela människan än yogan:);)

Jag har tagit upp Patanjalis yoga sutras på klasserna nu de senaste veckorna. Denna samlingen av visdom som är lika aktuell för oss idag som den var för 2000 år sedan.
Ett nyckelbegrepp inom yogan som tas upp här är Tapas.
Tapas står för ihärdighet, brinnande entusiasm eller enkelhet.
Det handlar om konsten att ha disciplin om att ibland göra saker som inte är så bekväma t.ex att gå upp varje morgon lite tidigare för att praktisera yoga:)
Du ska inte ge upp utan ihärdigt fortsätta även om det tar emot. Om vi utmanar oss själva att göra saker som vi undviker, kanske går emot den bekvämlighetszonen vi sätter upp då växer och utvecklas vi som människor.
Yogan är fantastisk, den hjälper oss att utvecklas.

Vill du läsa en bok som tar upp yogafilosofin i vardagen kan jag varmt rekommendera Simon Krohns bok ” Närmare något”

Med detta önskar jag er en fortsatt skön höst.1745

 

Posted in Okategoriserade | Leave a comment

Namaste kära vänner av yoga!
Vi har kommit in i oktober, hösten är nog här nu, i skrivande stund smattrar regnet på taket i mitt yogarum. 
Under den mörka tiden av året blir vi automatiskt lite mer inåtvända, vi stannar inne, tänder ljus, kanske unnar oss att vila lite mer.
Så varför inte bjuda in stillheten och tystnaden lite mer. Vi har så mycket människor, intryck ljud och aktiviteter runtomkring oss hela dagen så ibland kanske vi är lite rädda för tystnaden.
Yoga filosofin handlar om att stanna upp lyssna till sig själv, våga följa sin egen inre röst sin intuition. Och när passar det bättre att börja odla stillhet om inte nu när det börjar bli mörkt och ruggigt ute.
Tänd några ljus, sätt dig bekvämt och bara var med dig själv. Det finns inget du måste göra eller prestera, låta allting bara vara som det är. Lyssna på dig själv.
Varje gång på yogamattan får du ett ärligt möte med dig själv och är de inte fantastiskt att yogan gång på gång hjälper oss att landa HÄR Att släppa alla tankar på då och framtid så att vi kan njuta NU . Legenden Patanjali som vi pratat en del om på yogapassen, beskrev ju yoga som ”stillandet av alla tankerörelser” eller ”förmågan att styra fluktuationer i sinnet”. Exakt vad yogan gör – ett sätt att först se tankarna för att sen kunna slänga iväg dem, ta lite kontroll över dem och förstå att vi inte är dem.

Lite info om vad som händer närmsta tiden
Det är ett tillfällen kvar på eftermiddagsflow torsdag 16-17.15. Hör av dig om du vill vara med på en drop-in plats.
Den 18-20 nov är det yoga och mindfulnessretreat på Österlen. Det finns 2 plaster kvar.
Den 3 december är det en yoga och mindfulness workshop på Råbylunds gård.
Med önskan om en fin oktober vecka!
Kram Lena

Posted in Okategoriserade | Leave a comment

september

Namaste kära vänner av yoga.
Vi har kommit in i september månad och ljuset, värmen, men även stillheten finns här.
Det är härligt att vi har startat igång våra yogaklasser igen, fylls av glädje av alla kära yogisar som praktiserat länge och även av er som är helt nya på mattan. Hela tiden påminner vi oss om att yogan möter dig precis där du är och jobbar, utvecklar stärker just det du behöver stärka och tillåter dig att släppa det du inte behöver mer.

Yogan erbjuder också en väg att hantera de ständigt återkommande tankarna som jag tycker ibland kan kännas som ”bladder”, vilket i sig kan vara mycket stressande. Oftast handlar våra tankar om sådant som varit eller om det som ska hända, Dessutom är de flesta av de tankar vi har desamma som vi hade igår och som vi kommer att ha imorgon. Och om vi ständigt är någon annanstans om så i bara våra tankar, missar vi ju det fina som är precis nu. Livet bara händer utan att vi riktigt är där.
Varje gång du landar på din matta har du möjlighet att möta detta tankesnurr och stilla det. 
Yogan erbjuder en väg in i de djupare lagren av dig själv och när du väl öppnat upp dig för denna process, finns det i regel ingen återvändo. När du väl upptäckten djupa äkthet, frihet och samhörighet som gömmer sig därinne är det svårt att glömma den.Yoga är ett sätt att hotta tillbaka till oss själva föra tt hitta mening kraft och glädje, såväl som att öka hälsa och välmående. Härligt att du har bjudit in yogan i ditt liv!!

Lite info kring vad som händer under hösten.
Den 21/9 startar en eftermiddags flow klass i min nyfärdigställda yogasal i Hjärup
En flowklass med fokus på rörelse andning styrka och närvaro
Tid: 16-17.15( 5 torsdagar framåt)
Pris: 600 kr( går du på söndagsyogan betalar du 400kr) Begränsat antal platser!
Från och med vecka 38 har du också möjlighet att anmäla dig till privata yogaklasser .
Den 18-20 november håller jag och Christel Lilja en yoga och mindfulness retreat på Rosenlundgård, Österlen. Bokar du inom de närmsta veckan får du boka tidigt rabatt
Den 3 december har vi en yoga/mindfulnessworkshop på Råbylundsgård. För mer info kring dessa evenemang gå in på http://www.yogasagama.se/brev

För anmälan eller frågor kring de olika evenemangen mejla mig på lena.lundberg@yogasagama.se eller 0761076119.

20160729_150237

 

Posted in Okategoriserade | Leave a comment

solhälsningar och lite sekvenser sommaren -16

Som lite inspiration under din sommar praktik, ligger här solhälsningssekvenser och lite asanas. Ta dig en stund varje dag, låt dig fyllas med prana, andas in andas ut. Ett andetag i taget, LIVET här och nu.
Namaste!

Posted in Okategoriserade | Leave a comment